Košík

Červené víno

Červené víno

Sangiovese je jednou z největších modrých moštových odrůd na světě, v oblasti Romagna a Chianti se nazývá Sangiovese, v Montalcinu Brunello a Prugnolo Gentili v oblasti Vino Nobile di Montepulciano, přičemž zde dosahuje Sangiovese komplexnosti a mnohovrstevnosti skutečného velkého vína. V oblasti Chainti jsou v malém množství zastoupeny odrůdy Canaiolo nero, Malvasia nera a Colorino, které se dříve používaly k barevnému, aromatickému a chuťovému obohacení vína Sangiovese. Tuto úlohu však příchodem Cabernet Sauvignonu a Merlotu téměř ztratily. V čisté odrůdové podobě nebo ve směsce obohatily tyto odrůdy červeného vína vinné spektrum Toskánska, přičemž Cabernet Sauvignon především v podobě kultovního vína Sassicaia dosáhl i mezinárodních triumfů.


Chianti i Chianti Classico mají obě označení DOCG a od konce 90. let i samostatné označení původu. Chianti Classico patří k nejvíce vyráběným jakostním vínům v Itálii, musí obsahovat minimálně 12 obj% alkoholu a jeho nejvyšší výnos je omezen na 7,5t/ha. Jednoduché Chianti potřebuje pouze 11.5 obj.% a může mít výnos 9t/ha. Jako révové odrůdy pro výrobu všech druhů vín Chianti jsou schválené Sangiovese, Canaiolo nero, Trebbianno Toscano, Malvasia nera a některé další odrůdy, přičemž v roce 1984 byl zredukován podíl bílých hroznů, používaných k výrobě tohoto červeného vína. Od roku 1995 je povoleno zpracovávat Sangiovese jako odrůdově čisté. Odrůdy Cabernet a nebo Merlot mohou činit zatím jen 20% směsi, rovněž školení vín v sudech barrique nahradilo téměř všude zbytečně dlouhé zrání ve velkých sudech. Ve všech zónách Chianti se počítá ještě s víny Riserva s lehce zvýšeným obsahem alkoholu a prodlouženou dobou zrání v sudech. Bettino Ricasoli zvaný též "Barone di Ferro", předchůdce současného majitele Castello di Cacchiano, měl klíčovou roli v inovaci toskánského vinařství a vinohradnictví díky kodifikaci moderní receptury vína Chianti.

Brunello a jeho historie je úzce spjata se jménem rodiny Santiových. Přibližně před 150 lety uskutečnil Clemente Santi první pokusy s izolací a reprodukcí zvláště vhodných keřů Sangiovese. V roce 1888 bylo stočeno první červené víno s názvem Brunello, které bez moderních technik a hnojení dávalo nižší výnosy a tím bylo koncentrovanější než dnes. Plnilo se jen ve výjimečně dobrých ročnících a po vylisování se nechávalo dlouhou dobu na rmutu se stopkami a slupkami a vyznačovalo se výraznými tříslovinami a kyselinami. Aby víno z nových keřů proměnil ve víno harmonické a přístupné, nechával je Biondi Santi několik let zrát v sudech ze slavonského dubu. Výsledkem bylo víno s extrémním potencionálem stárnutí, jemnou etérickou vůní po usušených růžích a sametovou a zároveň živou chutí. Vinařství Abbadia Ardenga je jedním z prvních zakládajících členů "Consorzio del Brunello di Montalcino" a tak není překvapení, že "Brunello", unikátní víno z Montalcina, patří mezi hlavní speciality vinařství Abbadia Ardenga. Brunello di Montalcino Riserva je připravováno pouze z hroznů Sangiovese grosso nejvyšší kvality “five stars”, které jen v těch nejlepších ročnících umožňují výjimečnou expresi senzorických vlastností, víno následně zraje po dobu 36ti měsíců ve slavonských sudech, 18 měsíců v nerezových tancích a 18 měsíců v lahvi.

Italský vinařský zákon, tak jako určitě žádný jiný v EU, upravuje za pomoci předpisů i ty nejméně důležité detaily, takže byl zpočátku velkou překážkou pro klíčící snahy o kvalitu v Toskánsku a později i v Piemontu. Vinaři a výrobci vína dávali přednost experimentování s francouzskými odrůdami, jako jsou Cabernet, Chardonnay, Syrah či Merlot, neboť v něm spatřovali větší naději na úspěch, než v namáhavém a zdlouhavém třídění lepších révových keřů Sangiovese nebo Trebbianna. Bylo pro ně lepší vystavit svá vína raději na kratší dobu okořeňujícímu vlivu nového dřeva, než je nechávat ležet a stárnout ve velkých starých dřevěných sudech. Díky myšlenkám a metodám, které se rozvinuly ve Francii a v Kalifornii, se zdálo, že bude možné rychleji a bez komplikací dosáhnout u vín větší tělnatosti, koncentrace a elegance, s důrazem na jejich životnost a ucelenost vůní. Novátorsky založení vinaři, kteří se v Itálii rozhodli vydat touto moderní cestou, byli nuceni deklasovat svá vysoce jakostní vína a uvádět je na trh jako jednoduchá stolní. První příklady tohoto nového stylu se v obchodu objevily již počátkem 70. let minulého století, jednalo se o Incisovo víno Sassicaia a Antinoriho Tignanello. Především Tignanello, směs ze Sangiovese a Cabernetu v poměru 80:20, připravilo cestu tak slavným jménům jako jsou Camartina, Vigorello, Griffi, Siepi, Balifico, Cabrero Il Borgo, nebo nově vína Banditone a Albatro od Máté. Jiná vína byla lisovaná jako odrůdově čistá, převážně z Cabernetu, např. Solaia Sammarco, Ornellaia a Tassinia. To, co nebyl italský zákonodárce v žádném případě ochoten povolit, to bylo úspěšně uskutečněno trhem - stejně tak rychle jako nadšeně, a ta zdánlivě nejjednodušší ze všech vín, dosáhla již během krátké doby cen, které mnohé producenty jakostních vín přiměly k hlubokému zamyšlení. V polovině 80. let potom tento příklad následovali daleko za hranicemi Toskánska. Stěží bychom našli jediný vinařský statek, který by nevyráběl alespoň jedno z těchto vín nejvyšší kvality, která byla americkou kritikou s nadšením oslavována jako “supertoskánská”. O necelých deset let později všechny potíže téměř pominuly. Zákonodárce zřídil v mnoha regionech nové oblasti se statutem DOC, výrobní předpisy se přizpůsobily stávající skutečnosti a dodatečně byla zavedena kategorie vín Indicazione geografica pro stolní vína se zeměpisným označením původu. Mnohá z kdysi zcela neobvyklých stolních vín se dnes prodávají pod označením DOC nebo IGT. Kromě toho především v oblastech DOCG Montalcino a Chianti Classico zájem o supertoskánská vína výrazně poklesl, neboť spotřebitelé objevili v toskánském Sangiovese jeho jedinečnost.

Toscana Rosso IGT

Toscana Rosso IGT

barvy rubínové s fialovými odlesky s vuůní po červeném rybízu a směsi jeřabin a zemitosti. Chuťově vynikají jemné třísloviny, příjemně zakulacené víno.

Chianti dei Colli Senesi DOCG Riserva - Vertunno

Chianti dei Colli Senesi DOCG Riserva - Vertunno

intenzivní rubínové barvy s fialovými odstíny. Plná a bohatá vůně v níž převažují ostružiny, třešeň a malina s jemnými tóny vanilky a lékořice. Komplexní chuť se projevuje jako…

Nedostupný
Savincato Dolcetto d'Alba DOC

Savincato Dolcetto d'Alba DOC

sytá, rubínově červená barva s fialovými záblesky. Intenzivní ovocný buket s náznaky drobného červeného ovoce, především třešní, borůvek a černých ostružin. V ústech je plné a…

Tageto Costa Toscana Rosso IGT

Tageto Costa Toscana Rosso IGT

rubínově červená barva s nachovými odstíny. Bohatá a jasná vůně s tóny skořice, čokolády a lékořice. Dobře strukturovaná chuť, jemné a harmonické víno. Jemné taniny a vjem…

I Balzini Green Label IGT

I Balzini Green Label IGT

čerstvé aromatické víno s květinovým buketem kde dominuje vůně parmské fialky. Toto cuvee obsahuje malé procento Mammola, typické, téměř zapomenuté toskánské odrůdy, které dává…

Rosso di Montalcino DOC

Rosso di Montalcino DOC

typické, harmonické Sangiovese s příjemnou charakteristickou a ovocnou chutí pochází z jihozápadních vinic, rozkládajících se v oblasti Montalcina v nadmořské výšce 280m.

Chianti Classico DOCG

Chianti Classico DOCG

intenzivně rubínové barvy s vůní bobulovin, višní, vanilky a džemu z kdoulí. Chuťově velmi vyvážené s množstvím zralého ovoce a plné třísloviny.

Merlot/Mantus DOC

Merlot/Mantus DOC

intenzivní rubínové barvy s vůní lékořice a krabice od doutníků. Měkké a jemné taniny s chutí zralého ovoce, malin a tmavé čokolády.

Ciampoleto Rosso di Montalcino DOC

Ciampoleto Rosso di Montalcino DOC

zářivě granátová intenzivní barva s jemnými odlesky fialové. Bohatý a komplexní buket s ovocnými tóny připomínajícími třešně, sušené švestky a mléčnou čokoládu. Harmonické vino…

Colbertina Barbera d’Alba DOCG

Colbertina Barbera d’Alba DOCG

intenzivní, rubínově červená barva s fialovými odstíny. Bohatý a komplexní buket s květinovými tóny připomínající růže a příjemným náznakem čokolády a vanilky. Bohatá a…

Donna Olimpia - Bolgheri DOC

Donna Olimpia - Bolgheri DOC

rubínově červená, sytá barva s nachovými odstíny. Bohatá a jasná vůně s živými tóny skořice, ostružin, borůvek, čokolády a lékořice. Velmi dobře strukturovaná chuť, jemná a…

Rosso di Montalcino

Rosso di Montalcino

brilantně jasné rubínové barvy. Kořeněné aroma se příjemně doplňuje s jemnou květinou vůní s podtóny kůže, černých třešní a anýzu. Hedvábné rosso se svěží kyselinkou a s chutí…

Vino Nobile di Montepulciano DOCG

Vino Nobile di Montepulciano DOCG

elegantní víno s impozantní rubínově červenou barvou nabízí svěží ovocnost a aroma čerstvého zralého bobulového ovoce, které se prolíná s tóny koření a tabáku. Jemná komplexní…

Chianti Classico Riserva DOCG

Chianti Classico Riserva DOCG

temně rubínové barvy s fialovými odlesky, vůně plná, minerální, přecházející od lanýžů až do tabáku a dehtu po němž následuje komplexní a přesto jemná vůně zralého ovoce,…

Cabernet Sauvignon DOC

Cabernet Sauvignon DOC

svůdná vůně exotického koření, hřebíčku a sladké skořice s jemným dotekem espresso. Pevné, ale hladké na povrchu, na samém konci s intenzitou zralého ovoce.

Brunello di Montalcino DOCG

Brunello di Montalcino DOCG

nejprestižnější víno z vinařství Abbadia Ardenga reprezentuje dokonalé a harmonické spojení hroznů Sangiovese Grosso a půdy oblasti Montalcino bohaté na minerály, které…

Cacciacone Toscana IGT

Cacciacone Toscana IGT

tmavá granátová barva s jemnými odlesky nachové. Bohatý a komplexní buket černého rybízu a borůvek, kaka a skořice. Plné, harmonické vino s výraznými, ale přitom hladkými…

Chianti Classico Millennio DOCG

Chianti Classico Millennio DOCG

průzračné rubínové barvy s granátovými odlesky. Diskrétní vůně kosatce přechází v intenzivní vůni zralých malin s vanilkou a kardamonem. Robustní vyvážená chuť se strohou…

I Balzini White Label IGT

I Balzini White Label IGT

intenzivní tmavě rubínově červené víno s elegantním a komplexním buketem se vyznačuje chutí po zralých červených plodech s kořeněnými podtóny. Dobře vyvážené, tělnaté s velmi…

Rosso di Toscana IGT Pinot Nero

Rosso di Toscana IGT Pinot Nero

středně transparentní Pinot Noir intenzivně rubínové barvy s jemnými nuancemi granátově červené. Postupně se odhalují intenzivní, příjemně rafinované a elegantní vůně, které…

Rosso di Toscana IGT Trincerone

Rosso di Toscana IGT Trincerone

fascinující směs černé barvy s intenzivní vůní koření, sušených květin a rozinek prostupujte do celého těla s jemnými, hedvábnými taniny. Chuť doplňuje vůni a po napití…

Toscana Fontemerlano IGT

Toscana Fontemerlano IGT

neproniknutelné rubínové barvy s intenzivním jasem, nádherné a intenzivní vůně ostružin, kakaa, černého pepře, myrty a jalovce. Na chuti jemné ale energické s pěkně vyjádřenými…

Brunello di Montalcino Riserva

Brunello di Montalcino Riserva

víno rubínové barvy až granátových odstínů, kořenité chuti s éterickými tóny od vanilky až po hutnou vůni povidel. Plné, harmonické a příjemné. Riserva je připravována pouze z…

Brunello di Montalcino DOCG

Brunello di Montalcino DOCG

velké Sangiovese, nádherně temně rudé bary s černými odlesky, plné chuti a s obdivuhodnou zralostí. Vůně zpočátku lehce květnatá přecházející až do zeleného cedru. Chutí toto…

I Balzini Black Label IGT

I Balzini Black Label IGT

tmavé, rubínově červené barvy s fialovými odlesky. Komplexní a harmonická vůně fialek a kosatců s typickými náznaky kávy a vanilky, tmavé čokolády a kůže. Dobře strukturované,…

Tebavio Barollo DOCG

Tebavio Barollo DOCG

jasná, rubínově červená barva s oranžovými záblesky. Buket je bohatý, plný a komplexní, s výraznou vůní fialek, skořice, hřebíčku, vanilky a zralých třešní. Bohatá a harmonická…

Vin Santo del Chianti Classico DOC

Vin Santo del Chianti Classico DOC

tradiční dezertní víno intenzivní jantarové barvy s mahagonovými odlesky. Ve vůni se uplatňuje silná vůně ořechů, hrubě mleté kávy a meruněk s diskrétními tóny bílého pepře.…

Brunello di Montalcino Riserva

Brunello di Montalcino Riserva

nádherné víno zářivě rubínové bavy s černými odlesky. Vůně je silná, kouřový buket se dobře mísí s vůní oregána a s jemnými náznaky čokolády, zakulacenými tóny třešní, ostružin…