Jeden z nejkrásnějších vinařských regionů na světě se nachází v samém srdci Itálie. Ze severu i z východu jej obklopuje Apeninské pohoří, západní číst omývá Tyrhénské moře. Sousedí s Ligurií, Emilia-Romagna, Marche, Umbrií a na jihu s Laziem.
Geografie: Toskánsko se rozkládá na 22.994 km2 a je jedním z největších regionů. Tvoří jej 10 provincií (Arezzo, Firenze, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa Carrara, Pisa, Pistoia, Prato, Siena), hlavním městem je Firenze. Patří k němu mnoho ostrovů, nejznámějším je Elba. Dvě třetiny území (66,5%) jsou kopcovité, 25% je hornatých zbytek jsou nížiny. Nejvyšší vrcholky Apeninského pohoří mají výšku 1500-2000 m (Corno alle Scale - 1945 m, Falterona - 1654 m).
Toskánsko je bohaté na vodní zdroje, které tvoří mnoho malých řek. Nejdůležitější z nich je Arno s délkou 241 km, následuje Serchio (111 km) a Ombrone Grossetano (161 km).
V Toskánsku jsou dvě pětiny všech lesů Itálie a na rozdíl od ostatních regionů nejsou určeny pro těžbu dřeva. Žije v nich mnoho divočáků, srnců a jelenů, v hornatých částech pak lišek, jezevců i zajíců.
Podnebí: klima je středomořského rázu, je ovlivněno prouděním větrů od Tyrhénského moře a zároveň se projevuje vliv Apeninského pohoří. Léta v kopcovitých částech jsou chladná, v údolích naopak velmi teplá a vlhká. Zimy jsou v nížinách a přímořských oblastech mírné, v hornatých částech naopak velmi chladné. Toskánsko řadí k sušším regionům Itálie.
O vínech: zdejší mikroklima je vhodné především pro pěstování tradičních evropských odrůd. Vinice se často nacházejí vyšších polohách na svazích místních kopců, čímž se zmírňuje působení horka a prodlužuje doba zrání. Toskánsko je synonymem pro odrůdou Sangiovese ze které se vyrábí vína s různými názvy. V Montalcinu je to Brunello, ve Scansanu Morellino, v Montepulcianu Vino Nobile.