Piemonte | Regiony

Patrně nejprestižnější vinařský region Itálie, který spolu s Toskánskem patří k nejznámějším, se nachází u hranic s Francií a Švýcarskem. Sousedí s regiony Valle d´Aosta ze severu, s Lombardií z východu a s Ligurií z jihu. Ze tří světových stran jej obklopují alpské masivy, na východě se nachází  úrodná Pádská nížina.

Geografie:

Piemont je svojí rozlohou druhý největší region Itálie (po Sicílii), rozkládá se na 25.402 km2. Území regionu je ze 43% hornaté. Nachází se zde druhá nejvyšší hora Evropy -  Monte Rosa a výškou 4634 m. Na úpatí hory Monviso (3841 m.) pramení nejdelší italská řeka Po, která je zároveň nejdůležitější řekou Piemontu, celá čtvrtina jejího toku protéká územím regionu. Nejznámějším jezerem regionu je Lago Maggiore (212,2 km2).Obyvatelstvo:

V Piemontu žije 4.397 069 obyvatel (údaj z r. 2016). Region je tvořen 8 okresy (Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Verbano Cusio, Ossola, Vercelli a Torino). Hlavním městem je Torino s téměř 900 tisíci obyvateli. Okolí Turína je průmyslové,  nachází se zde mnoho známých firem (Martini,Olivetti), sídlí zde i koncern Fiat  (Fabbrica Italiana Automobili Torino).

Gastronomie:

Piemont je synonymem lanýžů (tartufo bianco, tartufo nero). Lanýže se zde používají do mnoha pokrmů, mají své pevné místo dokonce i v cukrářských výrobcích - Baci di Acqui, sladká pochoutka ve tvaru lanýže, kterou naleznete snad ve všech místních cukrárnách.

Caffé espresso – může se to zdát neskutečné, ale právě tato káva vznikla v Piemonte. Podle původní receptury se jedná o směs Arabica a Robusta, která se připravuje pod vysokým tlakem teplé (nikoliv vroucí) vody po dobu cca 25 sekund. Za vznikem stojí Angelo Moriondo, který si v roce 1884 tento systém spolu s přístrojem nechal patentovat.

Podnebí:

Místní klima se dá rozdělit do tří základních typů: Alpský, Pádský a „Pedemontano“ (úpatí hor). Převažuje zde vnitrozemské klima s velkými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí, ale též v průběhu celého roku. Zimy jsou suché a chladné, léta ve vyšších polohách chladná, v nížinách spíše teplá. Na podzim a v zimě se v nížinách vyskytují velmi husté mlhy.

O vínech:

Historie pěstování vinné révy sahá do II. století př.n.l., kdy ji sem přivezli v rámci kolonizace římané.  Specifické složení půdy a jedinečné místní klima dává révě možnost plodit výjimečné hrozny. Pěstují  se zde převážně typické místní odrůdy. Piemontská vína  vynikají špičkovou kvalitou, ve světě jsou vysoce ceněná a dělají čest italské enologii. Mezi nejznámější patří Barolo, Barbaresco, Barbera D´Alba, Gavi a Moscato D´Asti. (sladký sekt s nízkým obsahem alkoholu).