Friuli Venezia Giulia | Regiony

Nejmenší vinařský region Itálie sousedí s Rakouskem a se Slovinskem. Přírodní hranice tvoří ze severu Alpy, z jihu Jaderské moře.

Historie pěstování révy ve Friuli je stará více než 2000 let. První vinice dovezené z orientu zde vysázeli Římané již 180 let př.n.l.,.

Vinicemi je osázeno cca 20.000ha vinic, červené a bílé odrůdy jsou ve stejném poměru, ale pýchou tohoto regionu jsou bílé odrůdy. Skvěle se zde daří Sauvignonu blanc, místní autochtonní odrůdy jsou nesmírně krásné, především pak Ribolla Giala, Friulano, Verduzzo a Picollit, drahokam, který je považován za vrchol italské enologie, jehož produkce je pouhých 500 hl ročně. Z mezinárodních odrůd se zde nejvíce pěstuje Pinot Grigio a Chardonnay,

Červené mezinárodní odrůdy jsou zastoupeny Merlotem a Cabernetem. Místní charismatické odrůdy jsou Schioppettino, Refosco dal Peduncolo Rosso a Pignolo.