Sangiovese | Odrůdy

Tato odrůda je všeobecně pokládána za toskánskou. V různých klonech je však rozšířena po celé střední Itálii, kde se pěstuje především v regionech Toskánsko, Umbria a Emilia Romagna.

Jedná se o nejrozšířenější modrou odrůdu v Itálii. Prostřednictvím italských emigrantů se dostala i do Ameriky, kde se hojně pěstuje v Kalifornii (Napa Valley a Sonoma Country) a v Argentině (oblast Mendoza). Víno z ní vyráběné je však značně odlišné.

Sangiovese patří mezi nejstarší italské odrůdy vinné révy. Historie sahá až do dob Etrusků a předpokládá se, že její název byl odvozen od "sangue di Giove" (v doslovném překladu "Jupiterova krev").

Existuje celá řada klonů této odrůdy, mezi něž patří dva hlavní. Nejcennější Sangiovese Grosso, které se pěstuje v omezeném množství, a to téměř výhradně v oblasti Montalcino, kde se nazývá Brunello a v oblasti Montepulciano, kde se nazývá Prugnolo Gentile. Nejrozšířenější je Sangiovese Piccolo, známé pod různými synonymy podle jednotlivých pěstitelských oblastí.

Jednotlivé klony se liší velikostí či tvarem hroznu, velikostí bobulí, tvarem listů a plodností odrůdy. V současnosti se v různých vinařských oblastech pěstují klony se středně velkým nebo velkým hroznem a velkými bobulemi.

Vyrábí se z ní vína intenzivní rubínové barvy, tanická, harmonická s plným tělem a příjemně nahořklou dochutí. Jako mladá se vyznačují ovocnou chutí, zráním výrazně zjemňují a uvolňují další vůni s intenzivním buketem.