V Piemontu jsou vína z této odrůdy známá nejen jako Barolo a Barbaresco, ale také jako Gattinara. V některých oblastech tohoto severoitalského regionu je tato odrůda známá pod jménem Spanna.
V Lombardii se nazývá Chiavennasca a lisují se z ní vína jako např. Valtellina, Inferno, Sassella, Grumello a silný Sfursat (vyráběný ze sušených hroznů podobně jako Amarone). Mimo území Itálie se pěstuje v severních krajích a v Jižní Americe.
Nebbiolo se vyznačuje středně velkým kompaktním hroznem pyramidálního tvaru, bobule jsou středně velké, kulovité, mají pevnou, ojíněnou slupku tmavě fialové barvy, dužnina je šťavnatá, sladká, příjemně navinulé chuti.
Této odrůdě se nejlépe daří na severně položených pozemcích, v chladnějších jílovito-vápenitých půdách, a suchém klimatu. Svědčí jí i kopcovité oblasti, které ovšem musí být dobře prosluněné.
Dlouhým zráním v láhvi se původní rustikální charakter zjemní a vína získají ušlechtilý a vznešený buket.