Dělení sektů a perlivých vín | O vínech

Šumivé víno

produkt získaný druhotným alkoholickým kvašením, který se při otevření nádoby vyznačuje unikáním oxidem uhličitým pocházejícím výhradně z kvašení a přetlaku způsobeným oxidem uhličitým a vykazuje v uzavřené nádobě při 20 °C nejméně 3 bary.

Rozdělení šumivých vín podle obsahu cukru:

Brut nature, pas dosé, dosaggio zero - obsah cukru nižší než 3 g/l; tento údaj lze užít pouze na produkty, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukrExtra brut - osah cukru se pohybuje mezi 0 - 6 g/lBrut - obsah cukru nižší než 12 g/lExtra dry, extra sec - obsah cukru se pohybuje nezu 12 - 17 g/lDry, sec, asciutto - obsah cukru se pohybuje mezi 17 - 32 g/lDemi-sec, medium dry, abboccato - obsah cukru se pohybuje mezi 32 - 50 g/lDolce, doux - obsah cukru je vyšší než 50 g/l

 

Perlivé víno

Tato vína vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 6,5 %. V uzavřené nádobě při 20 °C vykazující přetlak způsobený endogenním oxidem uhličitým 1- 2,5 baru.