Etna Rosso a' Rina DOC
2017 / Girolamo Russo
Cuvée ze všech tří "cru" vinic, rozkládajících se v nadmořské výšce 650 – 800 m. Podloží vinic je vulkanicko-písčité velmi…
Vino z hroznů Nerello Mascalese z 80 let staré vinice, která se rozkládá ve výšce 750 – 780 m n. m. na vulkanicko-písčité půdě, bohaté na minerály.
Víno má krásnou rubínovou barvu, ve vůni jsou náznaky zralého ovoce, višní a černých třešní s tóny aromatických bylin, balzamika, s jemným nádechem vanilky a tabáku. Po otevření je uzavřené, ale postupně ochotně otevírá širokou paletu harmonických chutí.
Ročník: | 2015 |
Dostupnost: | Skladem |
Vinařství: | Girolamo Russo |
Oblast: | Sicílie |
Alkohol: | 14.5 % |
Odrůdy: | 100 % Nerello Mascalese |
Sklizeň: | ruční sklizeň v posledním říjnovém a prvním listopadovém týdnu |
Archivace: | předpoklad dalšího zrání 5-10 let |
Doporučená servírovací teplota: | 16-18 ° C |
Doporučené jídlo: | předkrmy s tuňákem a rajčaty, asijská kuchyně,mozzarella |
Zpracování: | macerace na slupkách po dobu 13 dnů, fermentace při kontrolované teplotě 28–30°C, zrání 18 měsíců v nových barikových sudech a minimálně 6 měsíců v lahvi |
2013: Robert Parker 92/1002012: Wine Enthusiast 92/100
Cuvée ze všech tří "cru" vinic, rozkládajících se v nadmořské výšce 650 – 800 m. Podloží vinic je vulkanicko-písčité velmi…
delikátní aroma třešní, lesních jahod a plátků růží. Chuť je šťavnatá, minerální, s texturou charakteristickou pro vína z Etny .
Víno z vulkanických svahů s hlubokým, zadumaným charakterem. Velmi intenzivní a podmanivá vůně, v chuti silná, svěží ovocitost,…
Girolamo Russo, butikové vinařství ze severních svahů Etny, oblasti Passopisciro, místa znovuzrození velkých červených vín, pojmenoval Giuseppe po svém otci v době, kdy se začal plně věnovat produkci vína v rodinném vinařství. Puntičkář Giuseppe vystudoval klasickou italskou literaturu a hru na klavír, ale jeho srdce patří vinařství, kde vyrábí vína s naprostou precizností a důrazem na detail. Klíčovým prvkem jeho vín jsou staré vinohrady, které mají velice nízký výnosz hektaru. Díky tomu jsou…