Primitivo Salento IGT
2022 / Cantele
víno ve svěžím a lehkém stylu, jedno z nejuniverzálnějších vín na jídelním stole. Vůně višní a sušených švestek s kořenitými podtóny, v chuti jemné třísloviny a působivá kyselinka.
První postavou v příběhu rodinného vinařství je Giovanni Battista Cantele, který žil na severu Itálie v městě Imola. Po první světové válce se začal věnovat obchodu a v oblasti Apulie vyhledával vína, která pak prodával na severu. Při jedné z cest jej doprovázela jeho manželka Teresa Manara a oba je okouzlilo městečko Lecce natolik, že ačkolliv v té době mnoho lidí migrovalo na sever pří hledání práce ve velkých městech, oni se naopak rozhodli přestěhovat na jih do Lecce.
O mnoho let později v roce 1979 založil jejich vnuk Augusto Cantele spolu se svým otcem a bratrem Domenicem rodinné vinařství Cantine Cantele. Nejprve však odešel studovat vinařství na sever do Conegliano a zůstal na severu pracovat ve vinařstvích ve Venetu, kde objevil svou vášeň pro bílá vína. V 70. letech, kdy Itálie opět procházela radikálními změnami, se Augusto vrátil ke své rodině do Lecce a začal pracovat jako konzultant ve vesnicích Guagnano a Salice Salentino. Až v 90. letech, kdy koupil své první vinice, začal s produkcí lahví pod svým rodinným jménem Cantele.
Dnes jsou hlavní postavou příběhu vnoučata Teresy a Giovanniho: Augustovy děti, Gianni a Paolo; a Domenicovy děti, Umberto a Luisa. Všechny mají jedno společné: vášeň a talent pro víno.
Vinařství, inspirované klasickými statky, které se typicky nacházejí v Puglii, dnes vlastní 50 hektarů vinic a spravuje dalších 150. V areálu panství je kulinářské centrum “iSensi” – gastronomická laboratoř, prostor pro setkávání a kuchařská škola, která se od svého otevření v roce 2014 rychle stala jednou z nejlepších italských kulinářských destinací a oblíbenou zastávkou gastronomických cestovatelů podél italské stezky za jídlem a vínem.
víno ve svěžím a lehkém stylu, jedno z nejuniverzálnějších vín na jídelním stole. Vůně višní a sušených švestek s kořenitými podtóny, v chuti jemné třísloviny a působivá kyselinka.