Zakladatel a majitel vinařství Valdipiatta Giulio Caporali koupil v 90. letech minulého století panství Valdipiatta s jasnou vizí vytvořit velké víno - Vino Nobile di Montepulciano. Láska k vínu, respekt k půdě a inovativní postupy povýšily Giuliovu Valdipiattu na jedno z nejlepších vinařství v oblasti Montepulciano. V roce 2002 převzala řízení vinařství jeho dcera Miriam, absolventka University v Římě, která po otcově boku čerpala praktické zkušenosti z vinohradnictví a teoretické poznatky získala v kolébce vína a vinohradnictví ve francouzském Bordeaux. Vášeň pro terroir Montepulciano a starobylé vinařské tradice se v totmo rodinném vinařství nádherně snoubí s moderními postupy výroby vína.
Rodina Caporali pěstuje na svých pozemcích převážně Sangiovese, klon Prugnolo Gentile, spolu s dalšími červenými odrůdami Mammolo, Canaiolo Rosso, Cabernet Sauvignon. Bílé odrůdy mají minoritní podíl a jsou zastoupeny zejména Grechetto, Trebbiano Toscana a Malvasia Toscana. Vinice se rozkládají na 30ha svažitých pozemků ležících v kopcích jihovýchodně od Montepulciana, jejichž půdy jsou převážně písčito-jílovité.
Vino Nobile di Montepulciano je vyrobeno kupáží tradičních odrůd hroznů Prugnolo Gentile a Canaiolo Nero. Vína s přívlastkem Riserva jsou vyrobena pouze z nejlepších ročníků, zatímco vysoce ceněné Vino Nobile di Montepulciano d'Vigna Alfiero je vyrobeno pouze z čistých hroznů Sangiovese sklizených na prestižní vinici Alfiero, kterou zasadil více než před půl stoletím Alfiero Carpini. Rosso di Montepulciano je vyrobeno z recentně vysazených vinic odrůd Prugnolo Gentile, Canaiolo Nero a Mammolo, které se rok od roku blíží k použití ve velkém Vino Nobile.
Vin Santo di Montepulciano ze sušených bílých hroznů odrůdy Malvasia je dalším typickým vínemz této oblasti.