Rodinné vinařství Fay bylo založeno v roce 1973 Sandrem Fay
na strmých pozemcích v San Giacomo di Teglio a vinice byly postupně
rozšiřovány o další políčka a pozemky. Od roku 1998 se na rozvoji vinařství podílí
Sandrovy děti Marco a Elena. Vinice SandroFay jsou rozloženy na více než 14
hektarech ve Valtellině, největší vinařské terasovité horské oblasti
Itálie, v regionu Lombardie. Zdejší terasovité vinice sahající až do
nadmořské výšky 1000 metrů, jsou jedinečnou podívanou a tak není divu, že patří
do kulturního děditství UNESCO.
Pěstuje se tu původní
odrůda Nebbiolo, pod místním názvem Chiavennasca. V půdním složení
převažují písky (70 %) a naplaveniny (18 %) s kyselostí půdy pH 4,5-5,5
vzniknuvší rozpadem žulových formací, jejichž hloubka se pohybuje od
desítek centimetrů až po několik metrů.Pro jednotlivá vína SandroFay je specifické,
že jsou vyrobená pouze z hroznů určité vinice (single vineyards), aby
se v nich co nejvíce odrážely charakteristiky dané odlišným složením půdy
a různých nadmořskýchvýšek.