Barbera d´Asti Ca´di Pian DOCG
Jemná a elegantní Barbera s vůní borůvek, podhoubí a pomerančové kůry dává vyniknout intezitě plného těla a hebké textury.
Ročník: | 2017 |
Dostupnost: | Nedostupný |
Vinařství: | La Spinetta |
Oblast: | Piemont |
Alkohol: | 14% |
Odrůdy: | 100 % Barbera |
Sklizeň: | ruční sklizeň, konec září / začátek října |
Archivace: | až 25 let |
Doporučená servírovací teplota: | 16-18 °C |
Doporučené jídlo: | ideální ke všem grilovaným masům, houbovému risottu a vyzrálýmsýrům |
Zpracování: | malolaktická fermentace v barikových sudech, zrání 12 měsíců ve francouzských barikových sudech 2. cyklu, scelování v nerezových tancích po dobu 12 měsíců, závěrečné dozrávání 6 měsíců v lahvi. Nefiltrováno, nečiřeno. |
2012: James Suckling: 91/100
Houbové risotto
Ingredience
pro 4 osoby:
500 g čerstvých hub, nejlépe hřibů, 350 g rýže arborio, Extra panenský olivový olej, 1 větší cibule, 4 stroužky česneku, 1 snítka rozmarýnu, 1 oříšek másla, 1,5 dcl bílého vína, 2 dcl masového vývaru, strouhaný parmazán petrželka na ozdobení
Postup
Houby nakrájíme na kousky a lehce orestujeme spolu s česnekem a špetkou soli na trošce olivového oleje a odložíme na pozdější zpracování. Nakrájíme cibuli, kterou společně s rýží a rozmarýnem také lehce orestujeme na 1 lžíci olivového oleje. Poté přidáme víno a trochu vývaru. Podléváme vývarem a vodou, vždy když se tekutina vyvaří. Po cca 5 minutách varu přidáme orestované houby a dusíme společně do měkka. Nakonec přidáme oříšek másla, nastrouhaný parmazán a dobře promícháme. Podáváme ozdobené petrželkou.